Phishing e-mails, wat zijn het en waar moet je op letten?

Cybercriminelen vinden voortdurend nieuwe en slimmere manieren uit om bedrijven via e-mail op te lichten. Dergelijke e-mails worden phishing e-mails genoemd. Phishing is een vorm van internetfraude.

Per e-mail, en in sommige gevallen ook telefonisch, lijken betrouwbare autoriteiten, zoals een bank of creditcardmaatschappij, te vragen om toegangsgegevens, creditcardgegevens, pincodes of overschrijvingsgeld. Criminelen kunnen ook e-mails sturen die u proberen te verleiden om bedrijfsgegevens te retourneren of op een link te klikken. Na het klikken op de link wordt er ongemerkt een kwaadaardig programma op uw computer geïnstalleerd dat uw persoonlijke gegevens opzoekt en naar de kwaadwillende stuurt.

De zwakste schakel

Phishing mail concentreert zich meestal op de zwakste schakel in de computerbeveiliging: de gebruiker is degene die het meest … Een crimineel probeert met je in contact te komen door middel van “persoonlijk” contact en je te bedriegen met een verhaal.

De gevolgen van een phishingactie zijn bijvoorbeeld het verlies van geld of de ontvangst van een verzoek om losgeld voor de gegevens op uw laptop of computer die door de cybercrimineel zijn versleuteld. Het is ook mogelijk dat de phishingactie het begin is van een grootschalige aanval op een organisatie, waarbij intellectuele eigendommen en/of persoonlijke gegevens worden gestolen.

Jaarlijkse groei van Phishing e-mails

Het aantal phishingpogingen neemt elk jaar toe. Waarom? Omdat het succesvol is. Denk maar aan: van de verzenders van de tientallen e-mails die u en uw medewerkers op een dag ontvangen, heeft er maar één een criminele bedoeling. Ook zijn phishing-e-mails moeilijk te onderscheiden van echte e-mails. Een paar jaar geleden herkende u een phishing-e-mail van taalfouten en zijn schattige uiterlijk. Tegenwoordig zijn ze zeer elegant: zeer schoon, compleet met logo’s en afzenderdetails. Zelfs de Nederlandse Belastingdienst is als afzender mishandeld.

Wat kun je in je doen?

Om ervoor te zorgen dat u of uw medewerkers niet alleen op de phishinglinks klikken, is het in de eerste plaats erg belangrijk om een nep-e-mail of -telefoontje op het werk te herkennen. Download hier onze brochure met tips tegen phishing en hang hem op een voor iedereen zichtbare plaats op! Voorkomen is immers beter dan genezen!

About unimecsuser information

Als medewerker van Unimecs presenteren we meer als een partner die zich zo flexibel mogelijk opstelt, omdat een klant ook niet zit te wachten op een ICT’er die hem de hele dag van zijn werk houdt.